Blowerdoor of luchtdichtheidsmeting

Luchtdichtheid, een grote uitdaging voor alle bouwberoepen.

Bij een blowerdoortest, luchtdichtheidstest, infiltratieproef, pressurisatieproef, ... wordt de luchtdichtheid van het gebouw gemeten. Een goede luchtdichtheid beïnvloedt niet alleen het energieverbruik, maar verhoogt ook het wooncomfort. Het resultaat van de meting wordt onder meer gebruikt in het kader van de EPB-verslaggeving. Deze test geeft een uitstekende weergave van de energiezuinigheid van het gebouw en is zelfs verplicht bij passieve constructies.

Categorie
Luchtdichtheidsmeting
Voor wie?
Bij nieuwbouw, verbouwing en ingrijpende energetische renovatie. Verplicht voor behalen passiefhuiscertificaat

Meting type A

Voor een meting die aanvaard wordt in de EPB-berekening, dient de luchtdichte laag en binnenafwerking van het gebouw volledig afgewerkt te zijn.
De EPB-software hanteert voor het lekdebiet een waarde bij ontstentenis die negatief is voor het E-peil.
Met de resultaten van een blowerdoortest type A wordt het lekdebiet exact gemeten, waardoor in de meeste gevallen een beter resultaat wordt bekomen dan de waarde bij ontstentenis gehanteerd door de EPB-software. Door toepassing van dit betere resultaat in de EPB-software zal het E-peil verlagen.
Dit kan van pas komen wanneer u boven het maximaal toegelaten E-peil uitkomt, of wanneer u ermee op of onder de subsidiegrens kan geraken. In het eerste geval spaart u een boete uit, in het tweede geval kan u aanspraak maken op premies, subsidies of fiscale voordelen.

Meting type B

Een blowerdoortest kan uitgevoerd worden vanaf dat het gebouw wind- en waterdicht is en alle technieken geïnstalleerd zijn, maar voor de afwerking binnen.
Op dat moment kunnen eventuele lekken nog relatief gemakkelijk worden gedicht. Dit wordt moeilijker eenmaal de woning volledig afgewerkt is.
Resultaten uit een meting type B worden echter niet aanvaard in de EPB-berekening.

Vraag een vrijblijvende offerte

Contact